sábado, 9 de octubre de 2010

Nou d'Octubre, Día de la Comunidad Valenciana

Agustín Navarro Alvado
Alcalde de Benidorm




9 d’octubre

Acte institucional

Benidorm 2010



Membres de la Corporació Municipal,

Autoritats, Reines Major i Infantil i Cort d’Honor de les Festes Majors Patronals,

Representants d’entitats socials, culturals i festeres de Benidorm,

Mitjans de comunicació,

Veïns, veïnes i visitants de Benidorm,

Senyors i senyores,


Com és tradicional ens trobem reunits novament per celebrar el gran dia de la valenciania, el 9 d’octubre. La festa de tots els valencians i valencianes i, com no, de tots els que viuen a la nostra comunitat.

El poble valencià engendra la seua cultura i identitat a partir de la Conquesta de València pel rei En Jaume, i d’aquesta conquesta esdevé, segles després, un dels regnes més destacats de la península. Gran exemple és el segle d’or valencià, corresponent al període històric que abasta quasi tot el segle XV i que aporta les millors obres literàries en valencià i escrites, a més a més, per valencians.

Si recordem l’emblemàtica figura del rei En Jaume cal subratllar que només en setze anys, al capdavant de la Corona d’Aragó, va aconseguir la conquesta de gran part del territori del que seria el Regne de València. Tota una proesa d’un gran rei i un millor estrateg que fou sobirà d’Aragó, Mallorca, València, Barcelona, Urgell i Montpeller.



La història ha fet justícia amb el nom de ‘Conqueridor’, tota una referència per als valencians i valencianes, i a qui hui homenatgem amb tots els honors.

Però, el 9 d’octubre és més que un homenatge a la figura del rei En Jaume, aquesta jornada s’ha convertit en un exercici de democràcia i civisme a la nostra Comunitat i, com no podia ser d’altra manera, Benidorm es suma a estes manifestacions de ciutadania.

La nostra Comunitat compta amb un ric territori geogràfic en el que destaca el caràcter mediterrani de la cultura valenciana i on no escapa la gran dimensió que adquireix la ciutat de Benidorm en ell.

Em permetreu que faça un paral·lelisme entre els caràcters benidormer i el del rei En Jaume I. Dos personalitats dignes de ser anomenades en este acte institucional, i que tenen molt a veure per la valentia, el coratge, la força, l’afany i la tenacitat amb què les dos han treballat per aconseguir els seus objectius.

Jaume I és nom propi i en majúscules a la història de València i Benidorm representa el destí de vacances més important, no sols a la nostra Comunitat, sinó arreu del país i del món. Dos realitats distanciades en el temps, però molt properes i semblants alhora.

Benidorm compta i ha de seguir fent-ho perquè estem al cim de la indústria del turisme, i perquè sóm un model d’èxit, per això hem de fer ciutat, i com no Comunitat. Seguir l’estel guanyador del rei En Jaume és el camí que hem de continuar recorrent...

El nostre municipi viu hui una jornada festiva que iniciem amb aquest acte institucional a través del que la ciutat vol reconèixer, amb la distinció cultural ‘Ciutat de Benidorm’, aquelles persones i entitats que pel seu treball han fet gran el nom de la nostra ciutat.

En aquest cas el guardó reconeix la llavor educativa en pro del foment i de l’estudi de la nostra llengua.

Persones com Rafael Alemany Ferrer, premi ‘Ciutat de Benidorm’, que representa, amb un impecable currículum, aquestos valors que ens aporta l’estudi i la formació. Un gran estudiós i defensor de la nostra llengua, que ha segut fundador i primer director del Secretariat de Normalització Lingüística i del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant. Com especialista en literatura medieval, coneix amb profunditat la riquesa del valencià i la necessitat de promocionar-lo i difondre-lo com a eix vertebrador de la cultura valenciana.

Els 25 anys d’activitat docent pública que compleix el centre educatiu Ausiàs March són també mereixedors d’aquest reconeixement. Vaig tenir l’oportunitat de llegir el llibre commemoratiu de l’aniversari “Educació i Valencià a Benidorm”, on es reflectia el compromís d’ensenyança pública i en valencià. Una tasca importantíssima que desenvolupareu en els complicats primers moments de la democràcia espanyola, on estava tot per fer. El temps us ha donat la raó, heu fet possible que els xiquets i xiquetes de Benidorm estudien en la seua llengua materna i que, a més, aconseguisquen excel·lents resultats acadèmics.

Amic Rafael, representants del col·legi Ausiàs March, sou un exemple per a tots nosaltres i la vostra llavor és la motivació per la que us assegure seguirem treballant i apostant per l’educació pública i promovent polítiques encaminades al foment i ús del valencià.

Educació en i pel valencià, una realitat convertida en un binomi d’èxit, que hem de fomentar perquè invertir en cultura i educació és la recepta més efectiva per assegurar-nos un futur pròsper. Gràcies per la vostra gran llavor.

Els valencians i valencianes hem pres consciència de la importància i paper estratègic que juga la nostra comunitat a la resta de l’Estat espanyol. Sóm un poble prosper, amb unes senyes d’identitat ben definides i diferenciades que es sumen a la riquesa cultural d’Espanya.

La Comunitat Valenciana i Benidorm encaren amb la màxima il·lusió els reptes de futur que ens permetran seguir sent capdavanters i pioners no sols en la indústria turística, sinó en el treball en valors que es fa necessari recuperar com l’ecologisme, la participació ciutadana i, com no, l’educació.

Moltes gràcies.

Agustín Navarro Alvado | Crea tu insignia

No hay comentarios:

Publicar un comentario